Suoritamme lämpökamerakuvauksia

Sähkölaitteiston lämpökuvaus voi säästää tulipalolta

Sähkölaitteiston lämpökuvauksen avulla on mahdollista huomata paloriskejä, jotka pahimmassa tapauksessa saattavat aiheuttaa mittaviakin kustannuksia ja liiketoiminnan keskeytymisiä. Huonosti kiristetty liitos on vuosikausien kuluessa löystynyt niin, että liitoksessa on alkanut kipinöidä. Kuumuudessa haurastunut johdineristekin on jo osin rapissut pois. Kohta komponentin päälle kertynyt pöly jo kytee… Merkittävä osa tulipaloista saa alkunsa sähköasennuksista tai sähkölaitteista. Rakennusten rakenteiden lämpökuvausta on tehty jo vuosia. Sähkölaitteistojakin on kuvattu, useimmiten rakennusten kuvauksiin keskittyneiden henkilöiden toimesta, mutta yleistyneet sähköpalot ovat lisänneet tarvetta kuvauksille, joissa on otettu huomioon sähkölaitteiston lämpenemisen erityispiirteet. (ProMaint, kunnossapidon erikoislehti 22.10.2014, kunnonvalvonta ja käyttövarmuus)

Sähkö on yleinen tulipalon syy

Sähkö on suurin yksittäinen syy palovahinkoihin Suomessa ja Pohjoismaissa. Sähkölaitteistoissa syttyvät palot etenevät usein siten, että ylikuumeneminen aiheuttaa eristeiden vaurioitumisen, josta seuraa valokaari. Se johtaa tulipalon syttymiseen. Vajaa puolet sähkölaitteistopaloista saa alkunsa huonoista liitoksista jako- tai pääkeskuksissa, jakorasioissa tai kojerasioissa. Palamaan voi syttyä sähkölaitteen tai -asennuksen vikaantunut komponentti. Sähköinen vika voi myös tuottaa niin paljon lämpöä, että lähellä olevat palavat aineet syttyvät. Ensimmäisestä viasta voi seurata tapahtumaketju, joka johtaa muiden komponenttien vikaantumiseen ja palon syttymiseen. (ProMaint, kunnossapidon erikoislehti 22.10.2014, kunnonvalvonta ja käyttövarmuus)

Olemme lisänneet palveluihimme sähkökeskusten lämpökamerakuvaukset Fluke TiS45 lämpökameralla. Käytössämme on myös langaton Fluke A3001 FC iFlex -AC-virtapihti, josta virtamittaustulokset välittyvät langattomasti lämpökamerakuvaan.

Lämpökameralla havaitaan vialliset liitokset helposti. (Valokuvat Fluke lämpökameraseminaarin 11.4.2017 koulutusmateriaalista)